Tip: Salgı Balı Muğla
T.E.T.T.:2026
İçerik: Organik Sertifikalı Çam Balı
Tip: Salgı Balı Antalya-
Muğla bölgesinin ormanlık alanlarında kışlayan arılarımızdan sonbahar döneminde yine organik tarım kanunu çerçevesinde elde ettiğimiz salgı balıdır.
Çam ağaçlarının gövdelerinde oluşan salgıların arılar tarafından toplanarak enzimlenmesi sonucu oluşur, koyu renkli ve geç kristalizasyona uğrayan bir bal tipidir.
Almanya merkezli Ceres firması tarafından , organik tarım kanunu yönetmeliklerine uygunluğu kontrol edilmektedir. Türkiye ve AB tarafından onaylanmış organik tarım sertifikasına sahiptir. Pastörizasyon işlemine ve yüksek sıcaklık – yüksek filtrasyon işlemlerine tabi tutulmayan ürün bu anlamda besin değerlerini en iyi şekilde koruyarak şişeleme yapılmıştır.
Organik çam balı, salgı balları olarak düşünüldüğünde en çok tercih edilen bal türleri arasındadır. Genellikle süzme bal olarak satışa sunulan bu ballar genel olarak Muğla yöresi ve Akdeniz kıyı bölgelerinde üretilmektedir. Özellikle Muğla yöresinde bu bal yöresel ürün olarak bilinmektedir. Bu ürün Muğla yöresinde bulunan kızılçam ağaçlarında yaşayan basra adı böceğin salgısından elde edilmektedir.
Çam balı, ham bal olarak tüketilir. Organik olarak üretilen bu ürün balın en saf ve doğal hali olarak tüketilir. Yapım aşamasında kimyasal bir madde ya da endüstriyel süreçler yoktur. Direkt olarak organik halde son tüketiciye gitmektedir.
Çam balının diğer bal türlerinden ayrılan temel özelliği salgı balı olarak bilinmesidir. Bu balda hammaddeyi oluşturan bir çiçek değildir. Temel hammadde bir böcekten çıkan salgıdır. Basra böceği çam ağacından gelen öz suyun besin değerini alır. Daha sonra kendi enzimleri ve proteinleriyle karıştırarak bir salgı üretir. Bu salgı arılar tarafından işlenir ve ortaya zengin bir bal türü çıkar. Bu süreç çam balını diğer ballardan ayırmaktadır.
Organik çam balı dünyada en çok Türkiye’de üretilmektedir. Ülkemiz dünyadaki tüketimin %90’ını karşılamaktadır. Bu üretimin önemli bir bölümü Muğla ve çevresinden sağlanır. Çam balının rengi diğer ballardan daha koyudur. Ayrıca aromatik bir kokusu vardır. Kokusunda çam reçinesi ve odunumsu kokuyu hemen fark etmek mümkündür.
Çam balı diğer ballara göre PH değeri daha düşük bir baldır. Yani diğer ballarla karşılaştırıldığında ok hafif düzeyde asidik bir özellik göstermektedir. Ayrıca kristalleşme süreci diğer çiçek ballarından daha geç olur. Uzun bir süre boyunca kristalleşmeden dayanabilme özelliğine sahiptir. Organik çam balı satın almak istiyorsanız bu kategorimizi inceleyebilirsiniz.
Ülkemizde bal çok talep olan bir üründür. Ayrıca kıymetli bir gıda olması sebebiyle üretim sürecinde sahte ballar da çok yaygındır. Organik çam balını sahte ballardan fiziksel özelliklerine bakarak ayırmanız zor olabilir. Bu yüzden de bal satın alırken kimyasal içeriği belli olan ve bakanlık onaylı markalara ait ürünler tercih edilmelidir.
Çam balı kimyasal özellikler olarak içinde prolin, diastaz, glikoz/fruktoz barındırır. Çam balının üretimi sürecinde basra böceği kendi besin ihtiyacını am ağacı özünden elde eder. Daha sonra mineral ve enzim açısından zengin bir salgı oluşturur. Bal arıları bu salgıyı kovana taşıyarak işler. Daha sonra pastörizasyon ve ısıl işlemi olmadan çam balı ortaya çıkar.
Çam balının kalitesine bakarken aynı zamanda kokusunu da inceleyebilirsiniz. Çam balı diğer bal türlerine göre daha koyu renkte ve odunumsu kokudadır. İşinizi şansa bırakmak ve kaliteli çam balı tüketmek istiyorsanız hemen kategorimizi inceleyebilir ve kolayca sipariş verebilirsiniz.
Organik çam balı fiyatları konusunda fikir almak için kategorimizde karşılaştırma yapabilirsiniz. Özel bir salgı balı olan çam balının fiyatları üretim sürecine, balın kalitesine ve boyutuna göre değişmektedir. Çam balı donma ve şekerlenme yapmayan bir bal türüdür. Uzun yıllar boyunca sorunsuz saklanabilecek bir üründür.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.